Co je to suché víno?

Suché víno - tento krásný nonsens je pro mnoho lidí nepochopitelný pojem. Mnohokrát jsem zažil od zákazníka zadání, že by rád nějaké sladší víno, ale hlavně ať je suché, že jiné nepije. Ano, často je význam slova suché chápán jako kvalitní. Kdo si to myslel, klidně ruku nahoru, trhat hlavy se nebudou. Jdeme to napravit.

   Vína dělíme na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Jedná se o dělení jen dle obsahu zbytkového cukru, nikoli dle kvality, na to máme jiná měřítka. Suché víno tak může být stejně kvalitní či nekvalitní, jako to sladší. Mnohdy je dokonce to sladší daleko chuťově přívětivější, tedy řeklo by se kvalitnější, protože má-li být suché víno chuťově bohaté, má-li mít určitou robusnost (tělo), absence zbytkového cukru musí být nahrazena daleko větší mohutností ostatních chuťových složek a to není vůbec snadné. Prokvasí-li víno, které na to nemá, až do sucha, pak v něm zbyde akorát "nahatá" kyselina a bude tenké, kyselé a vodovaté, dobré akorát tak na žízeň. Ovšem neprokvasilo-li by to samé víno do sucha, pak souzvuk kyseliny a zbytku cukru dodá chuti na zajímavosti, víno se zakulatí a obživne, výsledek je pak podstatně lepší. 
   Kdo v úvodu zvedal ruku už tedy rozumí, že ono zákazníkovo přání v mých uších znělo takto: "Prosil bych nějaké sladší víno, hlavně ale ať proboha neobsahuje žádný cukr!" Umělá sladidla do vína, doufám, ještě nikdo nepřidává, proto je to zapeklitá úloha...

Víno dělíme dle obsahu cukru zjednodušeně takto:

udáváno v gramech zbytkového cukru v litru vína

0 - 4 g/l - Víno suché
4 - 12 g/l - Víno polosuché
12 - 45 g/l - Víno polosladké
nad 45g/l - Víno sladké

U suchého a polosuchého ještě existují výjimky při určitém objemu kyselin, ale tím vám nebudu zasolovat hlavu, protože je to zcela nesystémová hloupost. ...a nebo vám ji zasolím, ať to vidíte, další čtení na vlastní nebezpečí!
  Kyselina jde v chuti proti cukru, tedy se vzájemně do jisté míry maskují. Ve sladkém víně se špatně posuzuje množství kyseliny a naopak. Proto někoho napadlo, že vlastně kyselé víno by mohlo vypadat ještě docela suše, i když má 9g cukru a polosuše, když má dokonce 18 g cukru. Podmínkou je, aby u suchého byl rozdíl mezi cukrem a kyselinou maximálně 2g, u polosuchého pak 10g. Tedy 9g cukru - 2g = alespoň 7g kyselin. Ano, i takovéto víno může, ale nemusí, být deklarováno jako suché.